Nagyi ízvadászata: Elfelejtett receptek
régi magyar ételek. Ha valaki szeretetből főz,annak a szájában össze fut a nyál.A magyar ember nem úgy főz és eszik,ahogy a többi. E honban minndenek jelentése, sőt többletjelentése van.Tehát-bár a lélek nagyon fontos,-azért a test is számít! S legyünk őszinték,biziny szeretünk enni.
Egy tyúkra 4 liter hideg vizet öntünk,ebből 3liter jó levesünk lessz. Ha felfőtt lehabozuk,csendesen főzzük tovább 3órát, félidőben tegyük hozzá a zöldséget,25dkg sárgarépa 20dkg petrezsejemgyökér,6-8 dkg zeller,1 zöldpaprika, egy kisebb paradicsom,kis fej vöröshagyma,8 gerezd foghagyma,10 szem feket bors szükséges hozzá. Ha a hús puhára főtt, a levest lehúzzuk a tűzhely szélére higgadni.Szárított vagy friss tésztát adunk hozzá.
Jó étvágyat!
Húsleves kükhúsnél:
Különösen Jóízű húsleves készíthetünk a következő eljárással:vékonyra szeletelt kevés friss szalonát apróra vagdalt marhamájjal, pici paprikával és sárgarépával pároljuk 1/2 óráig. Öntsünk 2 liter vizet:sózva,lassú forrással főzük meg.Ha tiszta leves akarunk, szűrjük le, úgy aranysárga levesünk lesz.Tegyünk bele egy kanál levesízesítőt,2 kockacukrot és főzöt betéttel tálaljuk.
Jó étvágyat!
Mazsolás tyúkhúsleves:
Egy egész tyúkot ízekre vágva huslevesnek főzünk.
Levét leszűrjük, higgadni hagyjuk. 3dl fehér bort, 10dkg cukrot,10dkg mazsolát, egy hámozott karikára vágott citrommal felfőzünk,csak addig, míg a mazsolaszemek megduzzadnak. 2dkg zsírból.4dkg lisztből egészen világos rántást készítünk. Alehiggadt levest leöntjük egy másik edénybe,az alját nem (kb2dl-), a leszürt leveshez hozzáadjuk a mazsolás bort,berántjuk,jól felfőzzük. A leves legalább 3l legyen. Két evőkanál tejfölt is teszünk rá, elkeverjük. Belerakjuk a húst, kivéve a két combot és a kétfelé vágott mellehúsát.A levest a hússal tálaljuk.A kimaradt húst egy zsírozott lábosba tesszük, megsózzuk, meg borsozzuk. A megaradt 2dl leves alját 5dkg zsírral elvegyítjük,ráöntjük a húsra, sütőbe tesszük,fedő alatt jól átsütjük, levével meglocsoljuk, hogy ki ne száradjon.Zsírban sült burgonyát adunk mellé.
Jó étvágyat!
Húsleves tökből:
Tököt héjától megtisztítjuk, feldaraboljuk s magvastul, belestül, leveszsöldséggel együtt felfőzzük.A zsőldségből egy részt zsírban megpirítunk, a leves ízét, szinét javitjuk vele.Ha minden puhára főt higgadni hagyjuk,azután leszűrjük,májgaluskát vagy spenótkombócot főzünk bele.
Jó étvágyat!
Borleves:
Hozzávalók:kb 4deci bor, 3 tojássárgája, 2dkg cukor, evőkanálnyi tejföl,egész fahéj,vagy citromhéj,egy zsemle.A bort vizzel hígítjuk,cukrot és egy darabka fahéjat vagy citromhéjat teszünk bele,majd fölforraljuk.A tejfölt és a tojást a levestálban jól elhabarva, a felforrt borból folytonos keverés közben elöbb csak igen keveset majd valamivel többet, s végül az egész levest hozzáöntjük.Ha egyszerre öntenénk, a tojás a forró bortól megkeménykednék, s tojásfoszlányok úszkálnának levesben. Kocskára vagy metéltre vágott zsemlét adunk hozzá
Jó étvágyat!
Kaporleves:
Világos rántásba egy bokor fiatal zöld kaprot aprórJa Jvágva belekeverünk,felöntjük 11/2 l vizzel,sót, cukrot,ecetet ízlés szerint teszünk bele,jól felfőzzük.Egy tojássárgáját elkeverünk 2 evőkanál tejföllel, vagy 2dl tejjel,a forró levesbe öntjük és már nem főzzük tovább.
Jó étvágyat!
Kelkáposztaleves kolbásszal:
Jó nagy fej kelkáposztát vágjunk 8 cikkre. Alaposan mossuk meg,2db nyers, apróra vágott burgonyát és 20dkg karikára vágott kolbászt adjunk hozzá.Öntsünk le 2 liter vizzel és főzzük20 percig.Közbe csipetnyi majorannát, egészen kevés törött borsot és néhány szem köménymagot is beleteszünk. Meglepően ízletes és gyorsan készíthető leves.
Jó étvágyat!
Köleskása-leves:
4személyre:1/5 liter vízhez 1db sárgarépát petrezselymet,kis darab zeller kis darab karalábét. 5dkg kását megmosunk és azt is hozzátesszük. Aki szereti, beletehet2-3 szem burgonyát is.Ha van kolbászunk tegyünk bele személyenként egy kis darabkát.Az egészet főzzük egyűtt. Amikor a kása megfőt, adjunk a leveshez pirospaprikával készített pici rántást. Amikor levettük a tűzről azzonal keverjünk hozzá 1-2 dl tejet.
Jó étvágyat!