Elfelejtett régi magyar ételek

Éhes pici-poci!

Meleg vacsoraételek:

Hozzávalók: 6 tojás,12dkg vaj, 2,5 dl tejföl,20dkg parmezán,7 dkg liszt, 50dkg vajastészta, só. A tojássárgáját vajjal habosra keverünk. Apróként hozzáadjuk a tejfölt, a reszelt sajtot, a felvert tojáshabot és a lisztet.Sózzuk és beleöntjük a vajastészával bélelt pástétomformába, közepes hőfokon sütjük, melegen táltljuk.


Camembert-ropogós(4 személyre)

Hozzávalók:25dkg camembert, 18 dkg vaj, 1dl tej, 6dkg liszt, só, bors 1/4 szerecsendió, 2 db tojás, 10 dkg zsemlemorzsa, 3 dl olaj a sütéshez. A sajtot kockákra vágva a vajjal, liszttel, tejjel, sóval és a fűszerekkel felfőzzük. Ha kihült golyócskákat formálunk belőle. A szokásos módon penírozzuk és olajban kisütjük.


Egerszegi vajas pástétom tejszínes gombamártással (4 személyre)

Hozzávalók: 30 dkg vajastészta, 15 dkg sárgarépa,10dkg gyökér, 20 dkg gomba, 5 dkg gépsonka,10 dkg trappista sajt, 1db tojás, 1 evőkanál olaj, 3 dkg vaj, 4dkg liszt,fél fej vöröshagyma, 2 dl csontlé,1 dl tejszín, fél csokor petrezselyemzöld, 1 dkg só, bors. A vajastésztából kiszúró segítségével kis kosarakat készítünk, tojással megkenjük és kisütjük. Sárgarépát, gyökeret, gombát,gépsonkát apró  kockára  vágunk és vajon puhára pároljuk. Hozzákeverjük az egész tojást, sóval, borssal, vágott petrzselyemmel megszórjuk, és félkeményre sütjük. Ezzel a raguval metöltjük a vajastésztát, megszórjuk reszelt sajttal és 4-5 percig rorró sütőbe tesszük. Előmelegített tányéron tálaljuk, mellé csontlével, tejszínnel, hagymával készített tejszínes gombamártást adunk.


Hideg ínyenségek:

Rogforttekercs:

Zsenge salátalevelet megmossunk, tiszta ruhával megtöröljük, 10dkg vajas rokfortot habosra keverünk, 1  cm vastagon megkenjük vele a salátalevelet, teszünk rá  egy vékony sonkaszeletet, majd a salátalevelet szorosan fölcsavarjuk. Két végét betűrjük. Hűtőszekrény mélyhűtőrészében alaposan kifagyasztjuk. Két cm széles szeletekre vágva táltajuk.



Sajttorta:

Géppel szeletelt ementáli sajtot rétegezünk úgy, hogy az első szeletet megkenjük  körözöttel, tehéntúróval, ráteszünk egy sajtszeletet, megkenjük vajas rokforrtal,ismét sajt, körözött, sajt,rokfort következzen. A rétegezett sajtot vagy körözöttel vagy rokforttal bevonjuk, és 2 cm vastag csíkokra vágva tálaljuk. A tálat díszíthetjük vékony karikákra vágott retekel.


Camembert-krém

Érett camembert villával szétnyomkodjuk, egy evőkanálnyi vajjal és apróra vágott hagymával elkeverjük: teáskanálnyi törött köménymaggal, sóval és borssal, meglehetősen sok édes-nemes paprikával fűszerezzük. Legjobban a megvajazott barna kenyér illik hozzá.


Meleg sajttorta:

Elkészítési idő: 1 óra 45 perc

Hozzávalók: a tésztához 25dkg finomliszt,12dkg  Rama margarin, 1 tojás, egy kevés tejföl, só, a töltelékhez 4 tojás, 3dl tejföl, 10dkg reszelt sajt és 5dkg,füstölt sajt, só ,csipetnyi reszelt szerecsendió, a tetejére 15dkg parmezán ízű vagy edámi sajt.

Összegyúrjuk a lisztet a margarinnal, a tojással, egy csipet sóval meg annyi tejföllel, hogy rugalmas tésztát kapjunk és egy óráig  (de még jobb ha egy éjjelen át)hűvös helyen pihentetjük. Ezután kerek lappá nyújtjuk, és úgy bélelünk ki vele egy nagy tortaformát, hogy pereme is legyen. Elhabarjuk a nyers tojásokat a tejföllel, belereszeljük a kétféle sajtot, és megfűszerezzük. A tésztával kibélelt formába öntjük, és közepes tűznél világosra sütjük. Védül a tetejére vékony sajtszeleteket fektetünk, és csak annyi időre toljuk vissza a sütőbe, hogy a sajt ráolvadjon. Tálaláskor a tortakarimát lehuzzuk róla, és a tortalappal együtt csúztatjuk tálra. Úgy szeleteljük akár a tortát.


Sajtpuffancs:

Elkészítési idő:15-20 perc

Hozzávalók: 3 tojásfehérje,10 dkg trappista vagy edami sajt, 5dkg tüstölt sajt, a sütéshez bőven olaj.

Lereszeljük és összekeverjük a kétféle sajtot. Kemény habbá verjük a tojásfehérjét,közékeverjük a sajtot, kissé megsózzuk, és a forró olajba-olajba mártott kanállal- kis  fánkokat szaggatunk belőle. Erős lángon világospirosra sütjük. Tálalhatjuk valamilyen pikáns mártással vagy főzelékhez, de mindegyik sajtpufancsba kis fogpiszkálót szúrva, azon forrón adhatjuk borkorcsolyaként  is a vendégeknek.








Weblap látogatottság számláló:

Mai: 20
Tegnapi: 12
Heti: 59
Havi: 705
Össz.: 188 950

Látogatottság növelés
Oldal: Meleg vacsoraételek
Elfelejtett régi magyar ételek - © 2008 - 2024 - keknefelejcs.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »