Elfelejtett régi magyar ételek

Éhes pici-poci!


Húspótló ételek.

Burgonyás lepénykék:

40dkg lisztet,40 dkg héjában főtt, törőn átpréselt burgonya. Egy deci langyos tejben 4 dkg élesztőt megkelesztünk, a burgonyára még melegen rászórunk 3dkg sót,összekeverjük vele és tálban összegyúrjuk. Egy órát kelesztjük leborítva. Két cipóba kerekítjük és ceruzavastagságúra elnyujtjuk. 10-12 centis kockára vágjuk és egy órát újra kelni hagyjuk.Ekkor villával megszurkáljuk vagy késsel két-három helyen bevágjuk,bő olajban sütjük, mint a csörögét. Vacsorára teához vagy ebédnél gulyásleves után laktató második fogás.

Jó étvágyat!

Burgonyaropogós:

30dkg héjában főtt burgonyát megtisztítunk,törőn átnyomjuk.Hozzáadunk 12dkg darát, 2 tojássárgáját,cipetnyi sót, majd az egészet jól összekeverjük. Lisztezet deszgán hűvejkujjnyi

vastag,6 centi hosszú hengereket sodrunk belőle. Zsemlemorzsában meghempergetjük és forró zsírban kisütjük.Tojásfenérjével lisztbe, morzsába mártva is süthetjük, mint a rántott húst.Savanyúsággal tálaljuk.

Jó étvágyat!

Fasírt hús nélkül:

1/2 kg nyers burgonyát reszelünk, két beáztatott zsemlét kicsavarunk, összegyúrjuk két kicsi tojással, sóval, borssal, pici fokhagymával, kevés prézlit gyúrunk hozzá, hogy jól gömbölyíthető masszát kapjunk. Lisztbe, tojásba, prézlibe mártva kisütjük a pogácsákat.

Jó étvágyat!

Hamis velős tojás:

Egy gyenge spárgatöknek a héját aprózzuk fel. Készítsük el paprikásan,borsosan mint a velőt. Ha már jól puhára párolódott,lesütjük zsírjára, burgonyatörőn áttörjük, ráöntünk 2-3 felvert tojást, kevergetve megsütjük, mint a rántottát.

Jó étvágyat!

Rizsfészek:

A riszt elkészítjük párolt rizsnek, még melegen hozzákeverünk két egész felvert tojást, jól összekeverjük, kizsírozott, tepsibe egy levesmerőkanálnyit teszünk sorba,közepébe fészket formálunk a merőkanál gömbölyő részével.A főtt húsból készült fasírból kis gombócokat rakunk a fészekbe,kicsit meglapítjuk, a rizst  vizeskanállal megigazítjuk, hogy szép, kerek formája legyen.

Ha van tejfölünk, mindegyik faszírt tetejére egy evőkanálnyit teszünk,forró sütőbe tesszük, addig, amig a tejföl elsül.

Jó étvágyat!

Különleges sültburgonya:

Közép nagyságú hosszúkás burgonyákat meghámozunk,négyfelé elvágjuk. Tepsibe olajat öntünk, beleforgatjuk a felvágott burgonyát, majd lecsorgatjuk alóla az olajat és a burgonyát, egymás mellé sorba állítjuk. Sót köménymagot szórunk rá, sütőben fedő nélkül sütjük. Jó, ha egy kicsit megpirulnak. Párolt marhahúshoz finom köret.

Jó étvágyat!

Rántott túrósgombóc köret:

40dkg áttört túróhoz vegyünk 2 egész tojást, 16 dkg lisztet, kevés sót,gyúrjuk össze. Lisztes tenyerünkön formáljunk gombócokat, melyeket tojásba mártva és morzsába forgratva, forrónzsírban süssük szép pirosra. Vadashúshoz a legfinomabb köret.

Jó étvágyat!

Szines felvert galuska:

2dkg zsírból 2 egész tojásból, 1/4 liter sűrű paradicsomból,30dkg lisztből jól kikevert tésztát készítünk.Ha nagyon szépen akarjuk díszíteni tálunkat, felényi anyagból vizzel is kavarhatunk külön főzve fehér galuskákat. Csak arra ügyeljünk,hogy a tészta se lágy, se kemény ne legyen. Buzogva fövő sós vizbe szaggatjuk evőkanállal. Jól főzzük meg, leszűrve kevés zsírba szedjük ki.

Jó étvágyat!

Zöld laska:

35dkg spenótot kevés vízben jól  megfőzünk. Szitán lecsurgatjuk, jól kinyomkodjuk bélőle a vizet,azután áttörjük a szitán. Beleütünk egy egész tojást és annyi lisztet adunk hozzá, hogy jó kemény laskatásztát gyurhassunk belőle. 1/2cm vastagra elnyújtjuk,ugyanolyan széles rövid laskátvágunk. Jól sózott vízben kifőzzük, leszűrve forró zsírral összekeverjük.

Igen mutatós, jó körítés. Lehet tejfölösen, reszelt sajttal vagy gomolyatútóval.

JÓ étvágyat!

Karfiolpuding:

5dkg vajon 5dkg lisztet halványsárgára megpirítunk,2,5 deci tejjel sűrűre főzzünk,kihütjük, beleöntünk 3 tojássárgáját és simára keverjük. Egy nagy karfiol rózsáját sós vizben megfelelő puhára főzünk, leszűrjük és vékony  csíkokra felvágjuk.A mártást izlés szerint megsózzuk, belekeverjük a karfiolt és hozzáadjuk a 3 tojás nagyon keményre vert habját.Jól kizsírozott formába tesszük (a formát morzsával is meghintjük),rászorítjuk az edény tetejét.Egy nagyobb fazékba hideg vízbe teszük és felrorrástól számítva 1 óra hosszáig gőzben főzzük. Lapos tálra borítva tálaljuk.

Jó étvágyat!

Tüdőspástétom:

1/2kg sertés- vagy borjútüdőt a légzőcsövektől metisztítva, sós vizben megfőzünk.15 dkg rizst szintén sós vizben puhárs főzzünk. 2 dkg zsírban egy kis fej vöröshagymát apróra vágva, pici sóval átsütünk. Ezeket összekeverjük a leszürt tüdővel és a leszűrt rizzsel. 3 tojást, egy kis sót, kevés borsot, 5dkg fagyos zsírt összekeverünk, ezt is hozzáadjuk és zsírozott, morzsával kihintett lábasba vagy tortasütőbe öntjük.  A sütőben megsütjük, kicsit hűtjük,azután felszeleteljük, mint a tortát.Krumplipürét és savanyúságot tálalunk hozzá.

Jó étvágyat!

Zsöldségszelet:

A húsleves összes zsöldségét melegen krumplitörőn átnyomjuk. Adunk bele 4-5 kanál prézlit,sót, borsot. A levesben főtt 1-2 burgonyát. 1 tojással összekeverjük. Lapos szeletkéket formálunk, lisztbe, tojásba, prézlibe mártjuk, forró zsírban kisütjük.

Jó étvágyat!




Weblap látogatottság számláló:

Mai: 54
Tegnapi: 46
Heti: 140
Havi: 821
Össz.: 188 173

Látogatottság növelés
Oldal: Húsleves húsnélkül
Elfelejtett régi magyar ételek - © 2008 - 2024 - keknefelejcs.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »