Elfelejtett régi magyar ételek

Éhes pici-poci!

Tejtermékből télen-nyáron:p1000513.jpg

Csupa fehér és vitamin!

Egytálételek:

Sajtos darafelfújt (1 személyre)

Másfél dl tejet felforralunk, belecsurgatunk 4 dkg búzadarát,és takaréklángon addig főzzük, míg a daraszemek meg nem duzzadnak.Megsózzuk. Keverünk bele 2dkg vajat, egy tojássárgáját, egy evőkanál reszelt sajtot,a tojásfehérje keményre vert habját. Kivajazott tűzálló tálkába halmozzuk, a sütőbe lassan szép pirosra sütjük, salátával tálaljuk.


Töltött tök tehéntúróval,sajttal:

Kis tűzálló tálat kivajazunk.Egymás mellé helyezünk az aljára néhány,3cm vastag, hámozott leöblített, kimagozott tökszeleteket. Egy darab tejbe áztatott,kicsavart zsemléhez keverjünk 10dkg tehéntúrót, egy tojást, 3dkg reszelt sajtot.Megsózzuk .A tökkarikákba töltjük.Meglocsoljuk kefirrel, mzsemlemorzsát, egszórjuk reszelt sajttal kevert zsemlemorzsával, apró vajdarabkákat teszünk rá és a sütőben megsütjük.

Tejfölös, vajas, morzsás zöldség(egyszemélyre)

Készíthetjük kelbimbóból, kelkáposztából, kelvirágból, karalábéból, zsellerből, spárgából.20dkg megtisztított,megmosott zsöldséget forró csontlében vagy vízben,egy kevés sóval,fedő alatt, puhára főzzük, leszűrjük. (A főzőlevet, ha kihült,tegyük a hűtőbe,önmagában vagy tejföllel, tejszínnel,joghurtal, kefirrel keverve kitűnő ital)2dkg vajban megpirítunk 1/2dkg zsemlemorzsát a megfőtt zsöldségre hintjük, és meglocsoljuk 1/2dl telföllel. Tálaláskor tehetünk még rá egy jó evőkanál reszelt sajtot.

Rántott sajt (1személyre)

Tíz dkg szeletelt ementálit vagy edámit felvert tojásba és 2dkg zsemlemorzsába forgatunk, majd bő, forró olajban kisütjük.


Rántott sajt almával (5személyre)

Hozzávalók:40dkg bármilyen sajt,5db 20dkg-os borízű alma, 4 db tojássárgája. Bundájához: 2db tojás, 20 dkg morzsa, 10 dkg liszt, a kisütéshez olaj.

Tejmártás (0,5 liter,7dkg vaj, 7 dkg liszt, só, szerecsendió. Az almákat meghámozzuk, magházat eltávolítjuk, 1/2 cm vastag szeletekre vágjuk és linzerkifúróval vagy pogácsaszaggatóval egyforma karikákat formázunk. A vékonyra felszeletelt sajtból 20 db ugyanakkora lapot szúrunk ki, egyik oldalát tojással megkenünjük, 2-2 sajtlap közé egy-egy almaszeletet illesztünk, lisztbe, tojásba, morzsába forgrtjuk és forró olajba kisütjük. Lapátkanállal forgrtjuk és óvatosan vesszük ki, s külön tejmártással tálaljuk. Tejmártás készítése: Világos vajas rántást készítünk, nem pirítjuk, csak megizzasztjuk, forró tejjel felengedjük, habverővel simára keverjük és lassan, egyenletesen kiforraljuk. Sóval  szerecsendióval megízesítjük,finom szűrőn átszűrjűk, felületét egy darab vajjal átsimítjuk, hogy ne bőrösödjék.

Bolgár saláta:

Vékony szeletekre vágunk fejes káposztát, vöröshagymát, kígyóuborkát.sárgarépát, zöldpaprikát, cseresznyepaprikát, fejes salátát, paradicsomot. Lesózzuk  állni hagyjuk, majd salátaecetet készítünk és összekeverjük a lesózott zöldfélékkel. Tálaláskor reszelt sajttal  hintünk a tetejére.

  Parajos túróval töltött palacsinta:

Hozzávalók: palacsinta 10db, 30dkg paraj, 2dkg só,20dkg tehéntúró, 5dkg parmezán sajt, 1g szerecsendió, 2 dkg vaj. A megtisztított, jól megmosott parajt enyhén  sós vízben  puhára főzzük, leszűrjük, jól lecsepektetjük, majd finomra összevágjuk vagy ledaráljuk. A tehéntúrót áttörjük, keverőtálba téve összekeverjük a kihült parajpürével  és a fele mennyiségű reszelt sajttal. Sóval,reszelt szerecsendióval fűszerezzük, A palacsintákat a parajos túrótöltelékkel vastagon megkenjük,  összegöngyöljük és 4-5 cm-es darabokra vágjuk. Tűzálló tálat vagy mélyebb sütőtepsit kivajazunk és a palacsintatekercseket szorosan egymás mellé állítva belehelyezzük. Olvasztott vajjal meglocsoljuk és gazdagon megszórjuk reszelt parmezán sajjtal. Forró sütőbe téve kb. 10-12 percig sütjük.

 Gombás sajtropogós (4 személyre)

Hozzávalók:30dkg gomba, 5 dkg só, 1 g bors, 1 g szerecsendió, 2 dkg vöröshagyma,petrezselyemzöld, 30dkg trappista sajt, 5 dkg liszt, 4 db tojás, 3 dl olaj, 20dkg zsemlemorzsa. Sóval, borssal, reszelt szerecsendióval, vöröshagymával, petrezselyemlevéllel fűszerezett pirított gomba darálva és reszelt trappista sajttal összedolgozva, formázva szeletelve, bundázva, bő forró olajban megsütve.

Szendvicsre kenhető különböző ízesítésű vajak:

Zöld vaj:

10 dkg vajba 1 kávéskanál nyers parajpürét keverünk,a kenyérszeletekre kenjük. 10dkg vajjal elkeverünk 1 kanál paradicsompürével, megkenjük vele a kenyérszeleteket és a közepére egy tekerccsé összesodort sonkaszeletet teszünk. Reszelt főt tojással diszítjük. 10dkg vajat elkeverünk 1 főt tojássárájávál és a megkent kenérre vékonyra vágott sajtszeleteket vagy szalámít teszünk. Zöldpaprikával diszítjük.10dkg vajat kikeverünk 1 kávéskanál mustárral, két főt tojás sárgájával és megreszelt fehérjével, meg sózzuk és törött borssal ízesítjük. 10 dkg vajat elkeverünk-eldörzsöljuk-1 evőkanál finomra vágott petrezselyemzölddel és gyengén  megsózzuk.

Jó étvágyat!





Weblap látogatottság számláló:

Mai: 20
Tegnapi: 8
Heti: 42
Havi: 333
Össz.: 197 307

Látogatottság növelés
Oldal: Zöldségszelet
Elfelejtett régi magyar ételek - © 2008 - 2025 - keknefelejcs.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »